AGENDA

TERUG NAAR OVERZICHT
Leiedal en Hangar K zorgen voor ‘ondernemersvuurwerk’ in de Kortrijkse binnenstad

Leiedal en Hangar K zorgen voor ‘ondernemersvuurwerk’ in de Kortrijkse binnenstad

Algemeen / Gemaakt op donderdag 12 oktober 2023

Ook het Textielhuis huisvestte tijdelijk al enkele initiatieven rond gaming. Nu verwelkomen Hangar K en Leiedal Bolwerk en enkele andere enthousiaste starters in het unieke kader van het Textielhuis. Onder de naam Vierwerk brengen ze een boeiende mix van creativiteit, coaching, cocreatie en gaming.

Wout Maddens, voorzitter van Leiedal, gaf op een persbijeenkomst duiding: “Stadskernen veranderen, dat is geen geheim", aldus Maddens. "Eén ding verandert niet: in een sterke, bruisende kern gaan studeren, wonen en werken hand in hand. Leiedal creëert daarom ruimte om te ondernemen, Hangar K biedt startende en groeiende spelers uit de creatieve en digitale sector onderdak. Een strategisch partnerschap dat zuurstof geeft aan onze stadskern.”

Ook Vincent Vanderbeck, drijvende kracht achter Hangar K, is een tevreden man: “Met onze dynamische community ondersteunen we zowel starters, groeiers als gevestigde waarden. Door diverse bedrijven en organisaties samen te zetten, stimuleren we verrassende kruisbestuivingen en stimuleren we verdere ontplooiingsmogelijkheden en groei. De community achter het culturele netwerk Bolwerk bijvoorbeeld heeft al een heel interessant en inspirerend traject afgelegd met tal van projecten waarbij experimenteren, cocreatie en inclusiviteit nooit veraf zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat zij samen met hun textielhuisgenoten boeiende samenwerkingen zullen opzetten voor de inwoners van Kortrijk en daarbuiten. Op die manier bieden we laagdrempelig, experimenteel en multidisciplinair kansen en ondersteunen we talentontwikkeling.”

Bolwerk brengt Vierwerk
In hartje Kortrijk gaat het dus om kruisbestuiving, over de grenzen heen. Economie, creativiteit en cultuur kunnen er hand in hand gaan. Het culturele ensemble Bolwerk heeft er ook een onderkomen gevonden. Bolwerk staat bekend als een culturele vrijhaven die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie.

In het kielzog van Bolwerk komen een aantal partners in creative crime mee. Ort is er daar eentje van. Met Ort begeleidt en ontzorgt zaakvoerder Oole Ryckoort startende muzikanten en bands. Op die manier kunnen zij zich focussen op hun muzikale ontwikkeling. Het veelbelovende StickyTable van DAE-alumni Yvette Kooke, Ben Vanhaelst, Ruben Cruypelans en Lander Molleman ontwikkelt dan weer digitale turn-based games. Ze bundelen krachten met onder meer Eye Blink Twice, Hyper Vyper en Fire Foot Studios, drie andere digitale new kids on the block.

Een – voorlopig – laatste partner is BAF, een cocreatief en experimenteel collectief dat onder meer artistieke locatieprojecten in leegstaande panden in de Kortrijkse binnenstad uitrolt. Bolwerk vervult hierbij een coachende rol. Ruben Benoit, één van de drijvende krachten achter Bolwerk, is enthousiast over de nieuwe uitvalsbasis: “Samen met onze community blazen we dit historisch pand nieuw leven in en bouwen we aan een bruisende plek in hartje Kortrijk. Iedereen is welkom om daarbij te helpen en mee te creëren. Vierwerk biedt een ongedwongen bruine kroeg in een historisch kader, podium- en presentatiekansen voor jonge performers, muzikanten en dj’s, een ontmoetingsplek voor de Kortrijkse game community, gedeelde ateliers voor jonge beeldende kunstenaars en meer, veel meer."

Gerelateerd nieuws

Collectieve ophaalronde voor klein gevaarlijk afval | november 2023

Collectieve ophaalronde voor klein gevaarlijk afval | november 2023

Algemeen / Gemaakt op donderdag 26 oktober 2023

Volg het voorbeeld van honderden bedrijven in West-Vlaanderen en laat het klein gevaarlijk afval in jouw bedrijf ophalen aan gereduceerd tarief. Want klein gevaarlijk afval (kga) zoals lege verfpotten, oude tl-lampen, loodaccu’s, olieresten, chemicaliën, lege cartridges en toners … blijft vaak liggen in bedrijven, of erger nog, belandt in de restcontainer.

LEES MEER
Made in gaat op zoek naar het West-Vlaamse ‘Product van het Jaar’

Made in gaat op zoek naar het West-Vlaamse ‘Product van het Jaar’

Algemeen / Gemaakt op dinsdag 17 oktober 2023

Onze redactie gaat samen met u, beste lezer, op zoek naar het 'West-Vlaamse Product van het Jaar'. Na een dagenlange beraadslaging over de lijvige analyse-rapporten en de aartsmoeilijke weerstand tegen de professionele lobbyisten, heeft de jury een nu al legendarisch salomonsoordeel moeten vellen. Uit het overaanbod van inzendingen werd een finale selectie van 20 genomineerden gemaakt. Wie bij de gelukkigen hoort, dat lees je hieronder. Maar vooral: wie is jouw favoriet? Daar kan je voor stemmen door te surfen naar onze website. U stemt toch ook mee?

LEES MEER